Vores legeplads:
Vi har en dejlig grøn og kuperet legeplads med masser af spændende udfordringer for børnene.
Legepladsen er stor. Den består af to græsbevoksede bakker omkranset af en gang- og ”kørebane” med stampet grus-belægning. Området indeholder desuden et gyngestativ.
Foran huset er endnu en lille bakke, en stor sandkasse, et legehus, en pilehytte, en pilelabyrint og et cementrør, man kan kravle igennem. Langs cykelstien har vi en meget lang betonmur, hvor vi har plantet en del klatreplanter, som med tiden gerne skulle skjule den. Langs muren er der et område med græs, her står et par træer og der ligger en mindre træstamme, børnene kan balancere eller sidde på.
Flere steder på området har vi træstubbe liggende, som kan vippes op, så vi kan studere det rige dyreliv, der findes her i sommerhalvåret.
Langs bagsiden af huset er der en ret høj græs-bevokset skrænt, hvorpå der bl.a. ligger en lang rutsjebane med tilhørende trappe. Bag huset har vi et par vand-slisker stående ved den udendørs vandhane.
For enden af huset har vi en mindre del af legepladsen, som kan lukkes af fra den øvrige legeplads.
På denne sidste del af legepladsen videreføres skrænten, men her er skrænten ikke græsklædt men beplantet med forskellige buske, så der opstår et mindre vildnis, hvor man kan lege gemmeleg. Her er der også en sandkasse og en lille trappe.
Vi har forsøgt at skabe et udemiljø, hvor der er mange forskellige muligheder for leg. Man kan gynge og rutsje, man kan bruge grusstien til at køre rundt på, på motorcykler, løbecykler eller med trillebøre eller løbe eller gå-træne på, så balancen og grov-motorikken styrkes. Sandkasserne giver rige muligheder for at lave sandkager, grave huller, flytte sand med gravkøer eller tippelastbiler eller bare mærke eller smage på sandet, hvorved sansning og finmotorik styrkes.
Der er muligheder for rollelege bl.a. i legehuset hvor der laves mad eller leges butik, og på områderne med faldgrus graves der, og børnene leger arbejdsfolk med skovle og trillebøre.
Bakkerne kan bruges til at kæmpe sig op ad, trille ned, kælke på eller trille bolde ned ad eller børnene kan vælge at prøve kræfter med de 2 trapper, der er etableret på bakkerne.
I pilehytten, legehuset, røret og hulen er der muligheder for at gemme sig lidt og finde rum, hvor man kan være lidt for sig selv.
Legepladsen er så varieret, at der er rig mulighed for at børnene selv kan vælge og dermed selv bestemme, hvad de har lyst til at lege/prøve/udforske netop i dag.
Æstetik og sansning. Legepladsen er meget smuk med græsset og de mange træer og buske. Vi har prøvet at udvide muligheden for sansemæssige oplevelser ved at plante forskellige blomster- og bærbuske, bl.a. sommerfuglebuske, syrener, tornefri hindbærbuske og tornefri brombærbusk for at give legepladsen en variation i forhold til farver og tidspunkter for blomstring. Vi har desuden en del små-træer: hyldetræer, flere æbletræer og et enkelt kirsebærtræ. Bærbuske og æbletræer giver desuden mulighed for at opleve, at der er ting, der gror i haven, som kan spises.
Vi har altankasser og krukker, som hver sommer fyldes med en variation af blomster og et par bede beplantet med lavendler, og et område hvor der bl.a. gror morgenfruer og en enkelt stor rose.
Atriumgården.
Vores fællesrum – Atriumgåden er et stort og meget lyst og højloftet rum, med ovenlysvinduer og et stort vinduesparti i gavlen ud mod haven.
Rummet tjener både som garderobe for alle husets børn og som opholds- og legerum.
Rummet indeholder et stort bord med en bænk og nogle stole omkring. Her spiser vi morgenmad og dagen igennem bruges det til forskellige kreative aktiviteter. I den anden side af rummet står en sofa med et bord foran. Ved siden af dette er der en madras. Dette arrangement giver rig mulighed for at tumle og lege bevægelseslege, idet børnene hopper fra sofaen ned på madrassen, eller fra bordet ned i sofaen. Oven over sofaen er ophængt en lang hylde, hvor der hovedsageligt står bøger, men også farver, papir og modellervoks, som kan bruges ved det store bord i rummet. Sofaen bliver ofte brugt af en voksen til at sidde og læse eller synge sammen med en gruppe børn.
På den anden side af madrassen står vores store akvarium, hvor børnene kan kigge på fisk eller på hinanden gennem glasset og lege gemmelege.
Ved siden af opbevares bl.a. en masse skumgummi-puder og store tøjdyr.
Vi har tummelumsker liggende, som vi kan tage frem og give børnene en god karruseltur og gymnastikmadrasser, som vi kan tage frem til rulleture og kolbøtter.
Hen mod vinduespartiet i gavlen, ud mod haven har vi 2 store madrasser liggende og nogle store skumklodser man kan boltre sig på. Oven over madrasserne er opsat 2 lange hylder i børne-nå-højde til legetøj.
Her er god mulighed for en voksen at sætte sig med en gruppe børn og lege, tumle, synge eller slå kolbøtter eller slå på tromme. De større børn bruger ofte hylderne til at kravle op på og sidder der og ser det hele lidt fra oven og afprøver deres mod og kunnen ved at hoppe ned fra hylderne igen.
Vi har 2 små plastik- rutsjebaner, som kan flyttes rundt. De bruges flittigt til at øve sig i at kravle op, rutsje ned, og når man bliver stor og modig til at hoppe ned på madrassen fra det øverste trin.
I den modsatte ende munder rummet ud i en lang gang. For enden af gangen står en hule i træplader, med et vindue og en indgang i siden. Denne hule bliver flittigt brugt til at lege i – især af de større børn, som har begyndende rolle-lege her. Det er et afgrænset rum, som man kan betragte som sit, imens man leger.
Uden for stuerne er der opsat bænke med rum til børnenes sko og knager og kurve til børnenes tøj.
Atriumgården som helhed - med den lange gang - giver rig mulighed for at gå eller løbe lange ture – enten med dukkevogne eller gå-vogne eller bare med hinanden eller et stort sovedyr imellem sig.
At rummet samtidigt tjener som garderobe giver rig mulighed for at prøve en masse sko og støvler og ind imellem iklæde sig regntøj og meget andet.
Det er et rum der giver mange muligheder for at vælge forskellige lege eller beskæftigelser. Det giver rig mulighed for at bevæge sig indendørs. Det er et godt rum, fordi det er med til at samle hele Børnehuset og her mødes både børn og voksne på kryds og tværs dagen igennem.
Det er ikke et rum, der giver ret meget plads til ro og fordybelse, men til det har vi stuerne med de mindre rum, som er forsøgt indrettet med forskellige mere afgrænsede hjørner.
Beskrivelse af stuerne.
De 3 stuer består hver i sær af et badeværelse, et stort rum og et lille rum.
I det store rum er der et stort, højt bord, hvor vi spiser, holder morgensamlinger, laver modellervoks, tegner o.a. aktiviteter. Over bordet hænger en troldepilegren med udklippede figurer, der viser de sange, vi ofte synger, så alle kan lade sig inspirere under vores morgensamling.
Hver stue har desuden et lavt spise- og aktivitetsbord.
Under loftet hænger tørresnore til børnenes flotte malerier.
På stuerne er der også en sofa, som bruges til højtlæsning eller til at kravle op på og ned af og måske hoppe ned på en madras fra. Der er reoler med legetøj, som børnene selv kan tage frem med udklædningstøj, togbaner, dukkehuse, dukkesenge, køkkensager og der er hylder som hænger højt med forskellige materialer, (modellervoks, farver, maling, pailetter), puslespil mm, som står synligt for børnene, men skal hentes ned af de voksne.
Der er en del gulvplads på stuerne, som er anvendeligt f.eks. til dans eller sanglege.
På væggene hænger farverige plakater og billeder af børnene og på 2 af stuerne har forældrene malet flotte vægmalerier.
På stuerne har vi desuden et madras-område, som er god at hoppe på til musikken eller ligge og slappe af på.
Ud over at være spise og morgensamlings-rum er stuerne de rum, hvor man kan trække sig lidt tilbage og lave forskellige kreative og sansemæssige aktiviteter så som maling, tegning og modellervoks, det er også her man kan have sin lille leg med dukker, togbane, klodser eller biler. Eller læse bøger med en voksen. Og de er indrettet så der er forskellige områder til de forskellige aktiviteter.
Puslerummene.
Puslerummene er indrettet så børnene kan klare mange ting selv. Bordene kan sænkes så børnene via en lav stige kan kravle op selv, der er en lille håndvask og et lille toilet, hvor man kan øve sig i kunsten at vaske hænder og med tiden smide bleen og gå på toilettet.
ARBEJDET MED BØRNEMILJØET GENERELT.
Vi har i personalegruppen udarbejdet en handleplan for indretningen af alle rummene i vores hus, denne plan revideres minimum én gang om året på et personalemøde. Det er bl.a. her, hvor vi diskuterer nye ideer og tjekker op på, hvor langt vi er kommet.