DAGLIGDAGEN I BØRNEHUSET
-KORT FORTALT :
Kl. 7.00-
ca. 8.30 Vi samles i
Atriumgården. Her tilbydes morgenmad i form af et stykke hjemmebagt brød og et
glas vand.
kl.8.30 - 9.30 Der leges på stuerne i fællesrummet eller på
legepladsen.
kl.9.30 Børnene skal været afleveret og forældrene have vinket
farvel. Ring og lav en aftale, hvis I vil aflevere senere. Kl. 9.30 holder vi
morgensamling på stuerne, hvor vi lukker dørene, drikker et glas vand og spiser
lidt frugt og noget brød. Og som regel synger vi en masse sange.
Resten af formiddagen leger vi inde og ude, går små ture eller hvad vi ellers
måtte have lyst til, mens de mindste børn sover.
Kl.11.00 Vi spiser frokost. Alle ugens dage spiser vi varm økologisk mad tilberedt af vores køkkendame. Vi har en grøddag, en kød-dag, en fiskedag og to kødløse dage.
kl.11.30 Efter frokost bliver alle de børn, som har været vågne om formiddagen, skiftet og puttet efterhånden, som de virker trætte.
Kl.12.00-13.30 De fleste børn sover, og de voksne holder pause på skift, holder møder, laver praktiske opgaver og afholder vejledning med de studerende,
Kl.13.30-14.00
ca. Børnene begynder
at vågne og vi får eftermiddagsmad.
Resten af eftermiddagen leger børnene rundt omkring i huset eller på
legepladsen og bliver efterhånden hentet af deres forældre.
Kl.17.00 (fre. kl.16.00) ”Børnehuset” lukker. Forældrene skal senest være her 10 minutter før lukketid, så der er tid til at få tøj på og sige ordentligt farvel.
PRIVATINSTITUTION.
Vi er en såkaldt privat institution, hvilket vil sige, at vi er oprettet på privat initiativ – i dette tilfælde af en gruppe studerende på Landbohøjskolen.
Selve dette at være privat institution betyder, at vi f.eks. har vores egen venteliste, at vi selv skal opkræve forældrebetaling, og at I som forældre via bestyrelsen faktisk har en arbejdsgiverfunktion. Vi har en større grad af frihed end andre institutioner. Det har vi bl.a. brugt til at hæve startalderen for børn i huset til 11 måneder. Dette forhold har gennem årene skabt et tæt samarbejde med forældrene omkring bl.a. de praktiske forhold i huset.
FORÆLDRE ENGAGEMENT.
Alle forældre med børn i børnehuset skal være medlemmer af den forening, som står for Børnehuset, nemlig ”Forældreforeningen” et medlemskab som koster 300 kr/år.
2 gange om året afholdes arbejdsweekends, hvor 1 forælder fra hver familie har pligt til at deltage – én dag om foråret og én dag om efteråret.
Deltager man ikke, udskrives en bøde på pt. 600 kr. er man soloforælder betales 300 kr.
I det hele taget vil vi gerne have hjælp fra forældrene til forskellige praktiske opgaver eller problemer, som opstår i dagligdagen.
Når vores køkkendame har ferie eller er syg skal børnene have madpakker med de pågældende dage.
Børnehusets bestyrelse er en ren forældrebestyrelse, som holder møder ca. hver anden måned. Den vælges på generalforsamling hvert år i marts.
Lederen og personalerepræsentanten deltager også i møderne.
Kort
om de pædagogiske retningslinjer vi arbejder efter i Børnehuset.
Vi vægter
omsorgsarbejdet højt og arbejder ud fra læreplanstemaerne. Vi arbejder ud fra
en normkritisk og anerkendende tilgang.
Vi lægger vægt på, at børnene får mulighed for i ro og mag at eksperimentere og via leg afprøve deres kunnen, evner og muligheder og dermed udvikle sig på deres egne præmisser.
Vi understøtter deres eventyrlyst og selvstændighed.
Vi skaber rammer, der giver børnene mulighed for at udvikle sig socialt ved at prioritere deres venskaber, lade dem bruge hinanden til at spejle sig i, lade dem vise omsorg for hinanden, med støtte og omsorg fra de voksne.
Vi prioriterer børnenes egne initiativer højt og følger op på børnenes interesser.
Læs mere i
vores virksomheds- og læreplan, som I kan finde på vores hjemmeside:
www.kvlsbornehus.dk
Information
til forældrene.
Den daglige kontakt
mellem forældre og personale er utrolig vigtigt for barnets trivsel. Det er
vigtigt, at der bliver givet besked begge veje om, hvordan barnet har haft det
siden sidst, om der er sket noget specielt, hvordan det har sovet, hvordan
humøret har været osv.
Bortset fra denne kontakt forsøger vi som personale at holde jer forældre orienterede ved jævnligt at skrive ud til jer via Famly om, hvad vi har lavet i løbet af dagen, hvad der optager os i grupperne og orienterer om forhold, der vedrører alle i huset.
Sygdom i Kvls børnehus
Børn der går i vuggestue bliver desværre udsat for mange smittekilder og bliver derfor let syge.
Ved fælles hjælp kan vi mindske sygdom blandt børnene (dermed færre barn sygedage for jer) og medarbejdernes sygefravær (flere voksne til jeres børn)
Nogle gange vil I opleve, at jeres barn slet ikke virker syg, når det kommer hjem. Det er der ikke noget underligt i. Der er stor forskel på at være i vuggestue og være hjemme..
I vuggestuen er der langt flere mennesker, højere lydniveau og flere krav end der er hjemme hos jer.
Vi er altid to, som vurderer inden vi ringer et barn hjem og vi ser altid på barnets almentilstand.
Sygdom kan være mange ting og komme forskelligt til udtryk. F.eks. feber, opkast og diarre kan være meget smitsomt og barnet kan derfor ikke komme i vuggestue.
Dårlig mave kan også skyldes f.eks. tandudbrud, hvilket også påvirker barnets almentilstand og barnet kan blive ringet hjem.
Barnets almentilstand afhænger ikke altid af, om barnet har feber eller andet.
Hvis barnet ikke kan indgå på normalvis i hverdagen f.eks. i forhold til leg, aktiviteter og rutinesituationer, kan dette være en grund til at vi ringer barnet hjem.
Hvis barnet har brug for paracetamol eller ibuprofen er barnet for sløjt/sygt til at komme i vuggestue og man skal derfor holde barnet hjemme.
Vi følger sundhedsstyrelsens retningslinjer, når vi vurderer, om jeres barn kan være i vuggestuen.
Husk på at:
Efter endt sygdom er det vigtigt at:
Børnenes ferie -beskrevet i Børnehusets vedtægter:
Allerede fastlagte lukkedage er de 3 hverdage op til påske, fredag efter Kristi Himmelfartsdag, grundlovsdag, juleaftensdag, nytårsdag samt hverdagene mellem jul og nytår.
Børnene skal afholde tre ugers sommerferie, hvoraf mindst to uger skal være sammenhængende, indenfor perioden 2. maj – 30. september. Det forudsættes at børnene på årsbasis afholder mindst 6 ugers ferie.
NÅR JERES BARN STARTER
Når I
starter med jeres barn i Børnehuset, lægger vi meget vægt på, at der er én fast
voksen fra barnets stue, der modtager jer og får en snak om jeres hverdag,
barnets kost, søvn og meget mere. Denne voksne er jeres kontaktperson på stuen
og den, som primært tager sig af jeres barn de første uger, altså putter
barnet, spiser med det, skifter det og trøster det, når barnet er ked af det.
De øvrige voksne på stuen og i huset er også meget opmærksomme på at lære barnet at kende, så de med tiden også kan modtage barnet.
Det er meget forskelligt, hvor længe børn er om at falde til og føle sig trygge, når de starter i institution. Men vi har en tommelfingerregel, der siger, at I mindst skal regne med at være med den første uge og også være til rådighed eller til at få fat på i ugen efter. Kontaktpersonen og forældrene aftaler indbyrdes, hvordan og hvornår der trappes op omkring det tidsrum barnet kan klare at være her alene.
Specielt i starten kan det være svært for barnet at sige farvel om morgenen, når forældrene går. Her er det vigtigt at have aftalt med personalet, hvordan afleveringen skal foregå, sådan at I kan føle jer rolige ved at gå, og at jeres barn er mere trygt ved afleveringen.
I er altid velkomne til at ringe og høre, hvordan det går.
HUSKELISTE TIL BØRNEHUSETS FORÆLDRE:
1. Hvis I kommer med jeres barn senere end kl. 9.30, må I meget gerne lige ringe og meddele det. Morgensamlingen er en hyggelig koncentreret stund og det er meget forstyrrende, hvis vi skal afbryde for at modtage børn og tage imod beskeder. 2. Det er en stor hjælp for os, hvis der er navn i jeres børns tøj - især overtøj, regntøj, huer, vanter og fodtøj. Risikoen for, at noget forsvinder, er meget større, hvis der ikke er navn i.
3. Husk hver dag, at skrive på i Famly-systemet, hvornår I henter jeres barn, og om det er andre end jer forældre, der henter i dag.
4. Det er vigtigt, at børnene har regntøj og gummistøvler og i det hele taget overtøj, der passer til årstiden liggende i garderoben og skiftetøj i kasserne på badværelset.
5. Vi vil også bede alle forældre om at tage et plastikkrus med, som er barnets eget. Vi hænger krusene et sted, hvor børnene kan pege på dem og vise, at de er tørstige.
6. Vi vil gerne have et par billeder af jeres barn til stuen – snak med stuens personale om det.
7. Hvis jeres barn ikke kommer i Børnehuset en dag, fordi det er sygt eller holder fri, skal I notere det i Famly-systemet før kl. 8.00. Derved kan vi bedre planlægge og evt. spare vikarudgifter. Barnet skal på samme måde raskmeldes før kl.8 den dag, det kommer tilbage efter sygdom.
8. Det er forældrenes opgave at lægge jeres barns sengetøj ud i krybben eller barnevognen om morgenen og tage det ind igen om eftermiddagen, når I henter jeres barn. Og ligeledes skifte sengetøjet, når det behøves.
Parkering ved afhentning og aflevering:
Forældre i Børnehuset kan få en parkeringslicens til parkeringsbåsene på Universitets område, som betyder, at man kan parkere gratis i 15 min.
Børnehusets leder sørger for at søge om licens, når I henvender jer til hende.
Det er forbudt, at køre jeres biler herned til Børnehuset. Gartnerne kan ikke komme forbi med deres maskiner. Og man må heller ikke holde på græsset. Så parker kun i parkeringsbåsene.
Mobiltelefoner.
Vi synes, det er vigtigt, at I forældre har al koncentration på jeres børn og kommunikationen på os i vuggestuen, når I afleverer og henter jeres børn.
Derfor er det vigtigt, at I sørger for at holde jeres mobiltelefoner slukkede, så længe I er i huset.